środa, 30 marca 2011

Szybka sałatka z pieczonym kurczakiem

Przepis:
1/4 kurczaka pieczonego bez skóry
200 g serka wiejskiego light
1 średnia cebula
1 łyżeczka ketchupu fit
czarny mielony pieprz
bertram (kupiłam na www.skworcu.com.pl)

Kurczaka i cebulę posiekać. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

poniedziałek, 28 marca 2011

Żółty ser z kminkiem

Przepis:
1/2 kg chudego twarogu
1/2 l mleka 0%
2 żółtka
1 białko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminku

Twaróg rozgnieść w garnku widelcem. Zalać mlekiem, wymieszać i gotować przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Wylać na durszlak wyłożony gazą, zostawić na 30 minut do obcieknięcia. Białko lekko ubić. Ser przełożyć do garnka, który należy wstawić do większego garnka z wodą. Włączyć gaz. Do sera dodać pozostałe składniki i cały czas mieszając gotować na parze (na bardzo wolnym ogniu) przez 15 minut. Przełożyć do foremki, obciążyć i po ostygnięciu wstawić na noc do lodówki.

sobota, 19 marca 2011

Sałatka (nie tylko) do gyrosa

Przepis:

1/2 sałaty lodowej
1 pęczek rzodkiewek
2 średnie ogórki kiszone
1/2 średniej białej cebuli
1 średnia czerwona papryka

Sos:
Taki, jak do gyrosa (patrz post wcześniej).

Sałatę pokroić lub porwać na małe kawałki. Ogórki i cebulę pokroić w plasterki, rzodkiewki w ósemki, paprykę na małe kawałki (wielkością zbliżone do cząstek rzodkiewek). Składniki ułożyć w misce (najlepiej w podanej wyżej kolejności), polać sosem.

Gyros (Dukanowy)

Przepis:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
20 dkg filetu z indyka
1 łyżka przyprawy do gyrosa (takiej bez cukru)
1 łyżeczka maggi

Sos:
150 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1/2 płaskiej łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (kupiłam na www.skworcu.com.pl)
szczypta mielonej papryki (słodkiej lub ostrej - wg uznania)
1 łyżeczka ketchupu fit (Dawtona)

Czosnek posiekać, Składniki sosu wymieszać ze sobą. Odstawić do "przegryzienia smaków". Mięso drobno pokroić, wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki na 1 godzinę, następnie usmażyć na suchej teflonowej patelni. Polać sosem. Podawać z warzywami.


wtorek, 15 marca 2011

Sałatka z kurczakiem

Przepis:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 serek wiejski light
1/2 małego kiszonego ogórka
1/2 małej cebuli

Przyprawy (ilość wg uznania):
pomidory w proszku
ketchup light
maggi
czarny mielony pieprz
suszony czosnek niedźwiedzi (kupiłam na www.skworcu.pl)
słodka mielona papryka

Pierś kroimy w kostkę, smażymy na suchej teflonowej patelni. Ogórka i cebulę bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, odstawiamy sałatkę na 15 minut, aby smaki "się przegryzły".

poniedziałek, 14 marca 2011

Dukanowy dżem marchewkowo-cynamonowy

Jedyny dżem zgodny z dietą Dukana. Świetnie smakuje z naleśnikami lub na dukanowym chlebie.

Przepis:

1,5 kg marchewki
1 płaska łyżka słodzika w proszku (w zależności od preferowanego stopnia osłodzenia - można dać więcej lub mniej)
1/4 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
sok z 1/2 cytryny
1 płaska łyżeczka żelatyny
100 ml wody

Marchewkę przepuścić przez sokowirówkę (sok wypić ;)) Wióry wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię, wlać wodę i smażyć przez 5 minut ciągle mieszając (na średnim ogniu). Dodać pozostałe składniki, zdjąć z ognia, energicznie wymieszać. Przełożyć do małych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Zamiast cynamonu można dodać aromatu pomarańczowego.

niedziela, 13 marca 2011

Dukanowa potrawka z pieczarkami

Przepis:

1 pojedyncza pierś kurczaka
25 dkg pieczarek
10 dkg pora
10 dkg cebuli

Przyprawy (ilość wg uznania):
czarny mielony pieprz
maggi
bertram (kupiłam na www.skworcu.com.pl)

Pierś pokroić w kostkę, pieczarki w grubsze (ok. 3 mm) plastry, pora i cebulę posiekać. Na suchą teflonową rozgrzaną patelnię wrzucić mięso, obsmażyć, dodać pieczarki, pora i cebulę. Smażyć często mieszając, przez 15 minut. Doprawić do smaku.

piątek, 11 marca 2011

Bisznik

Słodka rozkosz pomiędzy biszkoptem a piernikiem ulokowana.

Przepis:

1 jajko
1 czubata łyżka słodzika w proszku
100 ml jogurtu naturalnego 0%
2 czubate łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
1 czubata łyżeczka odtłuszczonego kakao
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
1/3 płaskiej łyżeczki marcepanowej kawy rozpuszczalnej (kupiłam na www.skworcu.com.pl)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki otrąb owsianych (zmielonych)

Wymieszać sypkie składniki (oprócz słodzika). Żółtko utrzeć ze słodzikiem, dodać jogurt i cały czas miksując dosypywać po łyżce sypką mieszankę. Białko ubić na sztywną pianę, wymieszać za pomocą łyżki z ciastem. Wlać do silikonowej foremki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 20-25 minut.

Można przełożyć Dukanowym budyniem.

czwartek, 10 marca 2011

Wiejska sałatka z pieczonym kurczakiem

Składniki:

1 pieczona pierś z kurczaka (pojedyncza, upieczona z dodatkiem przyprawy do kurczaka)
1 serek wiejski light (200 g)
2 ugotowane na twardo jajka
1 średni korniszon
1 średnia cebula
50 ml jogurtu naturalnego 0%

Przyprawy (ilość wg uznania):
czosnek niedźwiedzi (kupiłam na www.skworcu.com.pl)
posiekany szczypiorek
maggi
czarny mielony pieprz
słodka mielona papryka

Pierś, jajka, korniszona i cebulę pokroić w kostkę. Dodać resztę składników i wymieszać.

Ale jaja! W galarecie!

Przepis:

5 jajek
10 plastrów wędzonej polędwicy z kurczaka
1/2 l wody
1 kostka rosołowa drobiowa (Winiary "Kostka do smaku")
1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
1 łyżka jabłkowego octu winnego
1 łyżka żelatyny

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na połowy. Każdą połówkę owinąć plastrem polędwicy, ułożyć w niezbyt głębokim naczyniu. Wodę zagotować. Rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać żelatynę pieprz i ocet (nie gotować). Przestudzonym wywarem zalać jajka. Odstawić do zastygnięcia.




środa, 9 marca 2011

Grzybowo-jarzynowa feeria smaków

Przepis:

40 dkg mrożonych grzybów (użyłam gołąbków)
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
10 dkg pora
1 duża cebula
1 szklanka gęstego soku pomidorowego bez cukru

Przyprawy (ilość wg uznania):
maggi
czarny mielony pieprz
jabłkowy ocet winny
słodzik (nieduża szczypta)
suszony czosnek niedźwiedzi (kupiony na www.skworcu.com.pl)

Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w ćwierć-plasterki. Marchewkę i pietruszkę kroimy julienne, grzyby w paski o szerokości ok.0,5 cm. Na suchą teflonową zimną patelnię wsypujemy jarzyny, włączamy niewielki gaz, smażymy 15 minut często mieszając. Dokładamy grzyby, wlewamy sok pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut. Na końcu przyprawiamy, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.



Danie jest smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło.

wtorek, 8 marca 2011

Dukanowe babeczki żurawinowe

Przepis:

2 jajka
1 płaska łyżka słodzika w proszku
2 łyżki zmielonych otrąb owsianych
1 łyżka mazeiny (skrobi kukurydzianej)
5 łyżek jogurtu naturalnego 0%
1 łyżka serka homogenizowanego 0%
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 kropli aromatu waniliowego
1 łyżka siekanej suszonej żurawiny + żurawina do dekoracji

Jajka ubić ze słodzikiem na puch. Cały czas miksując dodawać kolejno pozostałe składniki (wg kolejności z listy). Na końcu dodać żurawinę, wymieszać masę łyżką. Nakładać do silikonowych foremek, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 25-30 minut.

sobota, 5 marca 2011

Dukan na Podhalu, czyli dietetyczna kwaśnica

Tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej przerobione na potrzeby własne.

Przepis:

1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty
1/2 małej marchewki
1/2 małej pietruszki
4 średnie ząbki czosnku
2 wędzone udka kurczaka
2 suszone kapelusze borowików
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 duża szczypta nasion kminku (w całości)
1 płaska łyżka majeranku
1/2 płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Zagotować wodę z grzybami, kminkiem, liśćmi i zielem. Do wrzątku włożyć pozbawione skóry udka i gotować 15 minut na bardzo małym ogniu. Wyjąć udka, przestudzić, mięso oddzielić od kości. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do wywaru dodać czosnek i jarzyny, gotować 10 minut, Włożyć kapustę. Gotować do momentu, aż będzie miękka. Wlać sok z kapusty. Zagotować. Doprawić pieprzem i majerankiem. Przed podaniem wyjąć liście laurowe wraz z zielem i dodać do zupy posiekane mięso z kurczaka.

piątek, 4 marca 2011

Szynka wołowa

Przepis:

65 dkg chudej wołowiny
7 g soli peklowej
150 ml wody
1 łyżka żelatyny
1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka czerwonej czubricy

Wołowinę kroimy w grube plastry, nacieramy je solą peklową i odstawiamy na dobę do lodówki. Następnie dodajemy resztę składników, mieszamy, wkładamy do szynkowaru, zamykamy, zostawiamy na 12 godzin w lodówce. Parzymy w temperaturze 75-80 stopni przez 5 godzin. Schładzamy szynkowar, wkładamy do lodówki na dobę, a następnie wyjmujemy szynkę.

czwartek, 3 marca 2011

Czekoladowy misiek z kremem waniliowym

Niech żyje Tłusty Czwartek!

Przepis:

Biszkopt:
3 jajka
2 łyżki zmielonych otrąb owsianych
3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
1 czubata łyżka słodzika w proszku
1 czubata łyżka odtłuszczonego kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Otręby wymieszać z proszkiem i kakao. Żółtka utrzeć do białości z połową słodzika. Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę słodzika i ubijać jeszcze przez 10 sekund. Do żółtek dodać mieszankę z otrębami (po łyżce, cały czas miksując na najwyższych obrotach). Odłożyć mikser, łyżką wmieszać do masy pianę z białek. Przełożyć do niewielkiej foremki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 25 minut. Ostudzić, wyjąć z formy, przekroić na 2 placki, przełożyć kremem.

Krem:
1 op. budyniu waniliowego (na skrobi kukurydzianej)
1 płaska łyżka słodzika w proszku
1 homogenizowany serek 0% (135 g)
250 ml mleka
3 czubate łyżki odtłuszczonego mleka w proszku

Z mleka odlać 1/3 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy i słodzik. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować, odstawić do zupełnego ostygnięcia. Serek zmiksować z mlekiem w proszku. Cały czas miksując dodawać po łyżce zimny budyń. Miksować do czasu uzyskania gładkiej masy.

Przełożonego kremem misia wstawić do lodówki na min. pół godziny.



wtorek, 1 marca 2011

Szaszłyki 2

Składniki:

3 duże pieczarki
2 średnie cebule
10 dkg filetu z indyka
1 łyżka przyprawy do kurczaka

Mięso pokroić w kostki (ok. 2x2 cm), każdą obtoczyć w przyprawie do kurczaka. Pieczarki przekroić na połowy, cebule na ćwiartki. Na patyczki nadziewać kolejno poszczególne składniki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na kratkę grillową) i piec ok. 15 minut (ja upiekłam w Halogen Oven).