Przepis:
2 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki otrąb żytnich
2 łyżki otrąb pszennych
2 jajka
2 białka
1 łyżka słodzika w proszku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki suszonej żurawiny
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Otręby zmielić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć ze słodzikiem do białości, następnie (nie przerywając ucierania) dodawać kolejno: otręby, jogurt, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Na końcu łyżką wmieszać do ciasta ubitą na sztywno pianę z 4 białek oraz żurawinę. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki, włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec 25 - 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz