środa, 1 czerwca 2011

Prażonka znad ogniska

Konieczny garnek żeliwny z pokrywką i ognisko :)

Przepis:

1 główka młodej kapusty
1 kg piersi z kurczaka
30 dkg marchewki
30 dkg cebuli
30 dkg mrożonej zielonej fasolki szparagowej
30 dkg pieczarek
0,5 pęczka koperku
3 łyżki przyprawy do kurczaka
1 łyżka soli
1 łyżka czarnego mielonego pieprzu

Z kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć je, wyłożyć nimi dno i boki żeliwnego garnka (1 liść zostawić do przykrycia prażonki). Piersi pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z przyprawą do kurczaka, odstawić. Kapustę niezbyt drobno pokroić. Cebulę posiekać, marchewkę i pieczarki pokroić w plasterki. Koperek posiekać. W dużej misce wymieszać kapustę, pieczarki, koperek, cebulę, marchewkę, fasolkę, sól oraz pieprz. Na dnie garnka ułożyć 1/3 ilości warzyw, następnie 1/2 ilości kurczaka, warzywa, kurczaka i warzywa. Wierzch przykryć odłożonym liściem kapusty i pokrywką. Ustawić garnek/kociołek w żarze z ogniska. Prażyć potrawę przez 1,5 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz