sobota, 5 marca 2011

Dukan na Podhalu, czyli dietetyczna kwaśnica

Tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej przerobione na potrzeby własne.

Przepis:

1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty
1/2 małej marchewki
1/2 małej pietruszki
4 średnie ząbki czosnku
2 wędzone udka kurczaka
2 suszone kapelusze borowików
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 duża szczypta nasion kminku (w całości)
1 płaska łyżka majeranku
1/2 płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Zagotować wodę z grzybami, kminkiem, liśćmi i zielem. Do wrzątku włożyć pozbawione skóry udka i gotować 15 minut na bardzo małym ogniu. Wyjąć udka, przestudzić, mięso oddzielić od kości. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do wywaru dodać czosnek i jarzyny, gotować 10 minut, Włożyć kapustę. Gotować do momentu, aż będzie miękka. Wlać sok z kapusty. Zagotować. Doprawić pieprzem i majerankiem. Przed podaniem wyjąć liście laurowe wraz z zielem i dodać do zupy posiekane mięso z kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz