poniedziałek, 28 marca 2011

Żółty ser z kminkiem

Przepis:
1/2 kg chudego twarogu
1/2 l mleka 0%
2 żółtka
1 białko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminku

Twaróg rozgnieść w garnku widelcem. Zalać mlekiem, wymieszać i gotować przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Wylać na durszlak wyłożony gazą, zostawić na 30 minut do obcieknięcia. Białko lekko ubić. Ser przełożyć do garnka, który należy wstawić do większego garnka z wodą. Włączyć gaz. Do sera dodać pozostałe składniki i cały czas mieszając gotować na parze (na bardzo wolnym ogniu) przez 15 minut. Przełożyć do foremki, obciążyć i po ostygnięciu wstawić na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz