wtorek, 22 lutego 2011

Dukanowa "fasolka" po bretońsku

...czyli danie sprzed diety przerobione na potrzeby własne.

Przepis:

500 g suchej soi (w ziarnach)
2 wędzone udka kurczaka
1 duża cebula
3 białe Dukanowe kiełbaski
4 duże ząbki czosnku
2 kostki rosołowe wołowe (Winiary "Kostka do smaku")
250 ml koncentratu pomidorowego w kartoniku bez cukru (Pudliszki lub Podravka)
czarny mielony pieprz - do smaku
szczypta słodzika w proszku (takiego, który nadaje się do gotowania)
szczypta suszonego majeranku

Soję namoczyć na noc w dużym garnku. Następnego dnia ugotować (ok. 3 godziny) w wodzie, w której się moczyła. Uwaga: na początku gotowania bardzo się pieni. Z udek zdjąć skórę, położyć je na gotującej się soi na 10 minut (aby łatwiej oddzielić mięso od kości). Udka wyjąć, zostawić do ostygnięcia, obrać z nich mięso i niezbyt drobno posiekać. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Na suchą zimną teflonową patelnię wsypać cebulę, włączyć gaz i smażyć (ciągle mieszając) przez 5 minut. Dodać kiełbasę i smażyć przez kolejne 5 minut. Na końcu wrzucić czosnek i smażyć następną minutę. Całość wraz z mięsem z udek wrzucić do gotującej się soi. Dodać kostki rosołowe, pieprz, maggi, majeranek i słodzik. Wymieszać, wlać koncentrat, jeszcze raz wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Zamiast Dukanowej kiełbasy można użyć piersi z kurczaka lub indyka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz