piątek, 11 lutego 2011

Łosoś na pikantnych pieczarkach

Przepis:
2 mrożone kostki z łososia
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka przyprawy do ryb
30 dkg pieczarek
10 dkg jasnozielonej części pora
50 ml bulionu wołowego (Winiary "Kostka do smaku")
1 szczypta suszonych papryczek jalapeno
1 duża szczypta pieprzu bałkańskiego (kupiłam na www.skworcu.com.pl)

Łososia skrapiamy cytryną, posypujemy przyprawą do ryb, układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170 stopni. Pieczarki kroimy w dość grube plastry, pora w krążki. Na rozgrzaną teflonową patelnię wrzucamy pieczarki oraz pora, smażymy przez 5 minut ciągle mieszając. Dodajemy bulion i jalapeno. Przykrywamy patelnię na 1 minutę (aż pieczarki puszczą wodę). Odkrywamy naczynie i dusimy wszystko do momentu, gdy odparuje prawie cały płyn. Przekładamy na talerz, posypujemy pieprzem bałkańskim, na pieczarkach układamy łososia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz