poniedziałek, 21 lutego 2011

Duoborowikowy kurczak Dukanowy

Przepis:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
200 g mrożonych borowików (użyłam mieszanki szlachetnych i ceglastoporych, ale można dodać dowolne grzyby leśne lub pieczarki)
1 średnia cebula
100 ml wody
2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
1 duża szczypta przyprawy do kurczaka
1 duża szczypta czarnego mielonego pieprzu
1 malutka szczypta soli morskiej

Pierś pokroić na 3 części. Cebulę drobno posiekać, wsypać na suchą, zimną teflonową patelnię, włączyć gaz i smażyć do momentu, aż cebula zacznie się przyklejać do patelni. Dodać rozmrożone grzyby, wymieszać, wlać wodę, wsypać sól i pieprz, ponownie przemieszać i dusić na minimalnym ogniu przez 5 minut. W tym czasie na drugiej suchej teflonowej patelni (tym razem rozgrzanej) usmażyć kawałki piersi (z obu stron). Położyć mięso na grzybach, posypać przyprawą do kurczaka, polać jogurtem i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Zdjąć pokrywkę i smażyć do odparowania większości płynu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz