czwartek, 3 marca 2011

Czekoladowy misiek z kremem waniliowym

Niech żyje Tłusty Czwartek!

Przepis:

Biszkopt:
3 jajka
2 łyżki zmielonych otrąb owsianych
3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
1 czubata łyżka słodzika w proszku
1 czubata łyżka odtłuszczonego kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Otręby wymieszać z proszkiem i kakao. Żółtka utrzeć do białości z połową słodzika. Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę słodzika i ubijać jeszcze przez 10 sekund. Do żółtek dodać mieszankę z otrębami (po łyżce, cały czas miksując na najwyższych obrotach). Odłożyć mikser, łyżką wmieszać do masy pianę z białek. Przełożyć do niewielkiej foremki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 25 minut. Ostudzić, wyjąć z formy, przekroić na 2 placki, przełożyć kremem.

Krem:
1 op. budyniu waniliowego (na skrobi kukurydzianej)
1 płaska łyżka słodzika w proszku
1 homogenizowany serek 0% (135 g)
250 ml mleka
3 czubate łyżki odtłuszczonego mleka w proszku

Z mleka odlać 1/3 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy i słodzik. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować, odstawić do zupełnego ostygnięcia. Serek zmiksować z mlekiem w proszku. Cały czas miksując dodawać po łyżce zimny budyń. Miksować do czasu uzyskania gładkiej masy.

Przełożonego kremem misia wstawić do lodówki na min. pół godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz