poniedziałek, 14 marca 2011

Dukanowy dżem marchewkowo-cynamonowy

Jedyny dżem zgodny z dietą Dukana. Świetnie smakuje z naleśnikami lub na dukanowym chlebie.

Przepis:

1,5 kg marchewki
1 płaska łyżka słodzika w proszku (w zależności od preferowanego stopnia osłodzenia - można dać więcej lub mniej)
1/4 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
sok z 1/2 cytryny
1 płaska łyżeczka żelatyny
100 ml wody

Marchewkę przepuścić przez sokowirówkę (sok wypić ;)) Wióry wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię, wlać wodę i smażyć przez 5 minut ciągle mieszając (na średnim ogniu). Dodać pozostałe składniki, zdjąć z ognia, energicznie wymieszać. Przełożyć do małych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Zamiast cynamonu można dodać aromatu pomarańczowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz