środa, 9 marca 2011

Grzybowo-jarzynowa feeria smaków

Przepis:

40 dkg mrożonych grzybów (użyłam gołąbków)
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
10 dkg pora
1 duża cebula
1 szklanka gęstego soku pomidorowego bez cukru

Przyprawy (ilość wg uznania):
maggi
czarny mielony pieprz
jabłkowy ocet winny
słodzik (nieduża szczypta)
suszony czosnek niedźwiedzi (kupiony na www.skworcu.com.pl)

Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w ćwierć-plasterki. Marchewkę i pietruszkę kroimy julienne, grzyby w paski o szerokości ok.0,5 cm. Na suchą teflonową zimną patelnię wsypujemy jarzyny, włączamy niewielki gaz, smażymy 15 minut często mieszając. Dokładamy grzyby, wlewamy sok pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut. Na końcu przyprawiamy, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.



Danie jest smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz