sobota, 2 kwietnia 2011

Piernikowiec

Przepis (na średnią silikonową foremkę):

2 jajka
1 łyżka słodzika w proszku
3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
4 łyżki otrąb owsianych
1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
1/3 łyżeczki odtłuszczonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, otręby zmielić. Sypkie składniki (oprócz słodzika) wymieszać ze sobą. Żółtka utrzeć ze słodzikiem do białości, dodać jogurt i ciągle miksując wsypywać po łyżce sypką mieszankę. Na końcu delikatnie wmieszać do masy łyżką ubitą na sztywno pianę z białek. Przełożyć do foremki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić ciasto do zupełnego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz