czwartek, 4 sierpnia 2011

Sernik delikatny

Rozpływające się w ustach ciasto.

Przepis:

25 dkg chudego twarogu
1 łyżka słodzika w proszku
2 jajka
2 białka
1 łyżka mazeiny
2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
5 kropli aromatu waniliowego
1 garść suszonej żurawiny

Żółtka zmiksować z serem i słodzikiem. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno: jogurt, mazeinę, mleko w proszku i aromat. Miksować całość jeszcze przez 5 minut na najwyższych obrotach. Białka ubić na sztywną pianę i wraz z żurawiną łyżką delikatnie wmieszać do masy serowej. Ciasto przełożyć do foremki (silikonowej lub z papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz