czwartek, 4 sierpnia 2011

Botwinka z kurczakiem

Delikatna zupa.

Przepis:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 pęczek botwinki (z buraczkami)
2 dkg marchewki
2 dkg pietruszki (korzenia)
2 dkg korzenia selera
1 kostka Bulionu Drobiowego
4 łyżki odtłuszczonego jogurtu naturalnego
Przyprawy (ilość wg uznania):
maggi
pieprz czarny mielony
jabłkowy ocet winny

Pierś pokroić w raczej drobną kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wraz z kostką rosołową wrzucić do wrzącej wody (ok. 0,6 l) i ugotować całość do miękkości. Z botwinki odciąć buraczki, obrać je i pokroić w cienkie plasterki. Liście pokroić na mniejsze kawałki i razem z buraczkami dodać do zupy. Gotować kolejne 5 minut. Doprawić zupę octem, maggi i pieprzem. Przed podaniem na każdej porcji ułożyć po 2 łyżki jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz