wtorek, 23 sierpnia 2011

Pulpety drobiowe

Przepis:

25 dkg mięsa gulaszowego z kurczaka
2 jajka
2 łyżki otrąb pszennych
1 średnia cebula
3 łyżki bazy/zagęszczacza do zup i sosów (patrz poprzedni przepis)
Przyprawy (ilość wg uznania):
Kucharek Uniwersalna
suszony czosnek niedźwiedzi (kupiłam na www.skworcu.com.pl)
pierz czarny młotkowany
pieprz biały mielony
chilli w proszku

Z mięsa usuwamy ewentualny tłuszcz. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki. Mięso, jajka, otręby, cebulę, pieprz biały oraz Kucharka wrzucamy do przystawki do blendera (malaksera) i miksujemy tak, aby mięso nie było zbyt drobno zmielone. Z masy formujemy kulki (jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka - dodajemy więcej otrąb). Pulpety obsmażamy na suchej rozgrzanej teflonowej patelni. Zalewamy wodą (do ok. 1/2 wysokości pulpetów). Dodajemy zagęszczacz/bazę, doprawiamy sos pieprzem młotkowanym, Kucharkiem oraz chilli i dusimy całość przez 15 - 20 minut. Przed podaniem dodajemy do sosu suszony czosnek niedźwiedzi, mieszamy.
Ja pulpety podałam z zaparzonym we wrzątku granulatem sojowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz