poniedziałek, 2 maja 2011

Pasztet z wątróbki drobiowej

Przepis:
1 kg wątróbki drobiowej
3 podudzia z kurczaka
1 duża cebula
1 duża pieczarka
2 duże marchewki
2 jajka
100 ml wywaru z gotowania wątróbki
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (kupiłam na www.skworcu.com.pl)
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
sól
chilli w proszku
gałka muszkatołowa
suszone papryczki chilli

Zagotować wodę z papryczkami chilli, liściem, zielem i pieprzem ziarnistym. Do wrzącej włożyć podudzia, marchewkę i cebulę. Gotować do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Przecedzić. Do wywaru włożyć opłukaną wątróbkę i pieczarkę, gotować 5 minut. Z podudzi obrać mięso – zmielić na najgrubszym sicie. Wątróbkę, pieczarkę oraz cebulę zmielić na najdrobniejszym sicie. Do miski z mięsem i wątróbką wbić jajka, wlać wywar, dodać pozostałe przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Przełożyć do foremki, wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 175 stopni. Marchewki zużyć do sałatki lub po prostu zjeść :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz