poniedziałek, 2 maja 2011

Zupa kalafiorowa z wędzonym kurczakiem

Przepis:

1 l wody
1 wędzone udko z kurczaka
100 g mrożonego kalafiora
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
5 dkg korzenia selera
1 liść laurowy
5 kulek ziela angielskiego
1 kostka - Bulion Drobiowy
maggi i pieprz czarny mielony - do smaku
odtłuszczony jogurt naturalny

Zagotować wodę z marchewką, pietruszką, selerem liściem i zielem, gdy warzywa będą miękkie - wyjąć wszystko z wywaru i włożyć do niego pozbawione skóry udko. Gotować 10 minut, wyjąć, oddzielić mięso od kości. Do gotującego się wywaru dodać kostkę bulionową i kalafiora. Gdy warzywo będzie miękkie - wrzucić do zupy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler oraz mięso z kurczaka. Zupę doprawić maggi i pieprzem, rozlać na talerze. Na każdym położyć po łyżce jogurtu. Można posypać siekaną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz