czwartek, 5 maja 2011

Wędzony drób ze smakiem

Przepis:

4 pałki z wędzonego kurczaka
2 suszone grzyby
1 mała cebula
1 mała marchewka
5 dkg pora
5 dkg korzenia selera
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 litr wody

Marynata:
100 ml wody
50 ml octu balsamicznego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
2 ząbki czosnku

Przygotować marynatę: czosnek drobno posiekać, wymieszać z wodą, octem i przyprawą do kurczaka. Marynatą natrzeć mięso, zostawić na dobę w lodówce. Litr wody zagotować z jarzynami, grzybami, liśćmi i zielem. Do wrzątku włożyć opłukane z marynaty pałki i gotować przez 15 - 20 minut. Wyjąć i podawać. Wywar można wykorzystać do zrobienia zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz