Trudno jest kupić ser topiony o zawartości tłuszczu < 2%. Doskonałym urozmaiceniem diety jest ser smażony - wykonany własnoręcznie.
Przepis:
25 dkg chudego twarogu
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1 żółtko
1 szczypta kminku (lub innej ulubionej przyprawy)
Twaróg rozgnieść drewnianym widelcem na zimnej teflonowej patelni. Włączyć niewielki gaz - smażyć twaróg, aż się rozpuści (cały czas mieszając). Wsypać sodę i kminek (uwaga - pieni się). Smażyć jeszcze przez 5 - 10 minut (im dłużej smażymy, tym ser wychodzi twardszy - bardziej zbliżony do żółtego). Zdejmujemy patelnię z ognia, czekamy 1 minutę i wlewamy żółtko. Energicznie mieszamy. Przelewamy ser do opłukanego zimną wodą pojemniczka i po ostygnięciu wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz