Przepis:
Spód:
1/2 szklanki ciepłego mleka
10 g świeżych drożdży
2 łyżki otrąb owsianych
1 szczypta słodzika w proszku
1 jajko (rozkłócone)
1 szczypta suszonego oregano
Topping (najlepiej użyć tego, co aktualnie mamy w lodówce):
1 duża pieczarka
1 mała cebula
1 mały ogórek kiszony
1 łyżeczka kapusty kiszonej
5 dkg Dukanowego pasztetu (lub dozwolonej wędliny)
ketchup bez cukru (Dawtona Fit)
2 łyżki przecieru pomidorowego bez cukru (w kartoniku - Podravka lub Pudliszki)
przyprawa do pizzy
czarny mielony pieprz
Przygotować spód do pizzy: drożdże i słodzik rozpuścić w ciepłym mleku, dodać otręby, wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie pokroić składniki na topping. Do wyrośniętego "ciasta" dodać oregano i jajko. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na wyścieloną papierem blaszkę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Wyjąć, odwrócić placek i dopiec przez kolejne 10 minut. Spód posmarować koncentratem pomidorowym, obłożyć dodatkami, ponownie wstawić do piekarnika i piec 20 minut (180 stopni). Po upieczeniu polać ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz