Dobre gospodynie domowe z pewnością docenią różnicę pomiędzy wędlinami robionymi w domu, a "tym", co kupujemy w sklepach.
Przepis:
30 dkg piersi z kurczaka
30 dkg filetu z indyka
7 g soli peklowej
1 płaska łyżka żelatyny (jeżeli chcemy mieć galaretkę)
1/2 płaskiej łyżeczki czerwonej czubricy - kupiłam na www.skworcu.com.pl
1/2 płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
100 ml wody
Mięso zmielić maszynką o grubym sicie. Wymieszać z solą peklową, odstawić na dobę do lodówki (naczynie z mięsem przykryć folią spożywczą, w której zrobić kilka małych dziurek). Po upływie 24 godzin, do mięsa dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić masę. Do szynkowara włożyć worek, napełnić go masą i zawiązać. Zamknąć szynkowar i pozostawić w lodówce na kolejną dobę. Na dnie dużego garnka ułożyć kuchenną ścierkę, wstawić szynkowar, wlać wodę (poziom wody powinien być wyżej, niż poziom mięsa, a niżej, niż zamknięcie szynkowaru). Parzymy przez 90 minut w temperaturze 70 - 80 stopni. Następnie szynkowar chłodzimy pod bieżącą wodą, wstawiamy do lodówki na kolejną dobę i wyjmujemy szynkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz