poniedziałek, 28 lutego 2011

Kwiat-Burger

Przepis:

Bułka (u mnie w kształcie kwiatka):
2 łyżki otrąb owsianych
1 jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
1 szczypta proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zmiksować. Wylać masę do foremki (najlepiej silikonowej) i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Kotlet:
10 dkg filetu z indyka
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 szczypta białego mielonego pieprzu
1 łyżeczka maggi

Zmiksować wszystko w blenderze. Uformować okrągły, płaski kotlet i usmażyć go na suchej rozgrzanej teflonowej patelni.

Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
2 łyżki ketchupu bez cukru
odrobina musztardy Dijon
szczypta granulowanego czosnku

Dodatki:
sałata lodowa
świeża czerwona papryka
kiszony ogórek
czerwona cebula
pomidor

Bułkę przekroić na pół, do środka włożyć kotlet, sos i dodatki. Ilość oczywiście wg uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz