Przepis:
Bułka (u mnie w kształcie kwiatka):
2 łyżki otrąb owsianych
1 jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
1 szczypta proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zmiksować. Wylać masę do foremki (najlepiej silikonowej) i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Kotlet:
10 dkg filetu z indyka
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 szczypta białego mielonego pieprzu
1 łyżeczka maggi
Zmiksować wszystko w blenderze. Uformować okrągły, płaski kotlet i usmażyć go na suchej rozgrzanej teflonowej patelni.
Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
2 łyżki ketchupu bez cukru
odrobina musztardy Dijon
szczypta granulowanego czosnku
Dodatki:
sałata lodowa
świeża czerwona papryka
kiszony ogórek
czerwona cebula
pomidor
Bułkę przekroić na pół, do środka włożyć kotlet, sos i dodatki. Ilość oczywiście wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz