niedziela, 20 lutego 2011

Jacusie

Rewelacyjny pomysł na deser, a że dziś niedziela... ;-)

Przepis na 12 sztuk (porcja na 2 dni):
3 jajka
25 dkg twarogu 0%
4 łyżki otrąb owsianych
1 budyń waniliowy (na skrobi kukurydzianej)
4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki słodzika w proszku (nadającego się do pieczenia)
2 łyżki drobno posiekanej suszonej żurawiny

Ser zmiksować blenderem, aby konsystencją przypominał homogenizowany. Jajka ubić ze słodzikiem do białości. Cały czas miksując (na najwyższych obrotach) dodawać kolejno: otręby, mleko w proszku, budyń oraz proszek do pieczenia. Na końcu po łyżce dokładać ser. Miksować jeszcze przez 2 minuty (aby do masy dostało się jak najwięcej powietrza). Odłożyć mikser, wsypać żurawinę i wymieszać masę łyżką. Nalewać do silikonowych foremek na mufinki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut.

Jacuś w całości:


i w "przekroju":

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz