Przepis:
1 kurczak (ok. 1,60 kg)
20 dkg filetu z indyka
15 dkg wątróbki drobiowej
30 dkg pieczarek
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
10 dkg korzenia selera
3 dkg zielonej części pora
10 dkg mrożonych brokułów
10 kulek ziela angielskiego (kupiłam na www.skworcu.pl)
2 duże liście laurowe
1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 kostka rosołowa wołowa (Winiary "Kostka do smaku")
Indyka upiec wraz z brokułami. W garnku zagotować wodę z zielem angielskim i liściem laurowym. Do wrzącej wody włożyć obranego ze skóry i pozbawionego skrzydełek oraz tłuszczu kurczaka, marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować do momentu, aż mięso kurczaka zacznie odchodzić od kości. Wyjąć wszystko z wywaru. Włożyć do niego pieczarki i gotować przez 5 minut. Wyjąć, z wywaru odlać 1/2 szklanki i rozpuścić w niej kostkę rosołową, do garnka włożyć wypłukaną wątróbkę. Gotować przez 2 minuty (od momentu zawrzenia). Wyjąć, ostudzić. Mięso oddzielić od kości. Wszystkie składniki (oprócz liścia i ziela) zmielić maszynką o drobnym sitku. Dodać pieprz, wlać rozpuszczoną kostkę rosołową i dokładnie wyrobić masę. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Pasztet zapiekać przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz