środa, 12 stycznia 2011

Morszczuk zapiekany w sosie jogurtowym

Faza II, dzień piąty (P+W), obiad

Dziś rybka:

3 małe filety z morszczuka
1 szklanka jogurtu naturalnego 0%
4 małe pieczarki
3 dkg zielonej części pora

Przyprawy:
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki przyprawy do ryb
szczypta czarnego mielonego pieprzu

Filety przekroić na połowy. Pieczarki i pora pokroić w plasterki, wymieszać z jogurtem i przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: sos, rybę, sos, rybę, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos. Naczynie przykryć, wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 175 stopni (z termoobiegiem) i zapiekać 35 minut. Zapiekankę wyjąć łyżką cedzakową (powstaje dość dużo "sosu").



Pomidor w zielonym koszyczku:

1/2 dużego pomidora
sałata (najlepiej listki ze środka)
sól ziołowa (w młynku)
sok z cytryny

Pomidora pokroić w plastry. Sałatę ułożyć w miseczce. W środek położyć pomidora, skropić go sokiem z cytryny. Całość posypać solą ziołową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz