wtorek, 10 maja 2011

Biszkopt truskawkowy z kremem waniliowym

Ciasto:
4 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki otrąb pszennych
3 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
1 łyżka słodzika w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta czerwonego barwnika spożywczego
1 szczypta aromatu truskawkowego w proszku

Krem:
1/2 l mleka
2 łyżki mazeiny
1 łyżka słodzika w proszku
160 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
1 szczypta aromatu waniliowego w proszku

Do nasączenia:
1/4 szklanki mocnej herbaty

Ciasto: żółtka utrzeć ze słodzikiem do białości, nie przerywając miksowania dodawać kolejno: zmielone otręby, jogurt, mleko w proszku, proszek do pieczenia, barwnik i aromat. Miksować wszystko przez 2 minuty. Na końcu łyżką należy wmieszać do ciasta ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem dużej blasze, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 - 15 minut.
Krem: Z mleka odlać 0,5 szklanki - rozmieszać w niej mazeinę i słodzik. Resztę mleka zagotować, do wrzącego wlać mieszankę i gotować przez 2 - 3 minuty ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. Ciepły budyń zmiksować z serkiem oraz aromatem.
Ciasto przekroić na pół. Każdą połowę nasączyć herbatą. Krem podzielić na 2 części. Jedną rozsmarować na połówce ciasta, przykryć pozostałym ciastem, wierzch posmarować kremem. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz