wtorek, 10 maja 2011

Sernik na zimno z żurawiną (Dukanowy)

Przepis:

1 kg mielonego chudego twarogu
300 ml mleka
3 łyżki żelatyny
3 łyżki słodzika w proszku
2 łyżki soku z cytryny
1 szczypta aromatu truskawkowego w proszku
1 szczypta aromatu bananowego w proszku
1 szczypta czerwonego barwnika spożywczego
5 łyżek suszonej żurawiny

Mleko zagotować, rozpuścić w nim żelatynę. Połowę twarogu włożyć do miski i cały czas miksując dodać 1,5 łyżki słodzika, 1 łyżkę soku z cytryny, aromat bananowy i 150 ml lekko przestudzonego mleka z żelatyną. Wymieszaną masę przełożyć do wyłożonej folią spożywczą foremki i wstawić do lodówki. Pozostały ser zmiksować z resztą składników. Na warstwie bananowej ułożyć żurawinę, zalać ją truskawkową warstwą sera. Włożyć do lodówki na 1 - 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz