poniedziałek, 9 maja 2011

Kociołek znad ogniska



Przepis:

1 kg chudej wołowiny
30 dkg cebuli
5 suszonych borowików
1 duża czerwona papryka
2 małe cukinie
5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
czarny mielony pieprz, chilli i słodka papryka w proszku - do smaku

Nad ogniskiem rozgrzewamy żeliwny kociołek. Wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę wołowinę, obsmażamy, następnie dokładamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy przez 5 minut często mieszając. Zalewamy wodą (ok. 1,5 l), wrzucamy grzyby, liście i ziele. Przykrywamy kociołek i dusimy wszystko do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy przyprawy, do kociołka wrzucamy pokrojoną paprykę i cukinie oraz posiekany czosnek. Doprawiamy pieprzem, chilli i papryką. Dusimy całość jeszcze przez 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz