niedziela, 30 stycznia 2011

Domowa szynka z wołowiny

Chlebek Dukanowy z czarnuszką i kminkiem + domowa szynka z wołowiny

Przepis na szynkę:

80 dkg chudej wołowiny
15 g peklosoli
100 ml wody
1 płaska łyżka żelatyny
1 duża szczypta czarnego mielonego pieprzu
1 duża szczypta pieprzu bałkańskiego (kupiłam na www.skworcu.pl)
1 duża szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego (kupiłam na www.skworcu.pl)
1 duża szczypta granulowanego czosnku

Mięso pokroić na kawałki różnej wielkości. Każdy z nich dość mocno zbić tłuczkiem. Mięso wymieszać z peklosolą, odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Do szynkowara włożyć woreczek, ułożyć w nim ściśle mięso z przyprawami, zamknąć szynkowar i zostawić w lodówce na kolejną dobę. Na dnie dużego garnka umieścić ściereczkę. Ustawić na niej szynkowar i parzyć szynkę przez 4 godziny w temperaturze 70 - 80 stopni. Należy pamiętać, aby powierzchnia wody znajdowała się powyżej powierzchni mięsa, a poniżej zamknięcia szynkowaru. Po upływie czasu parzenia szynkowar schłodzić pod bieżącą wodą i wstawić do lodówki na dobę. Po tym czasie szynka jest gotowa do spożycia.



Faza II, dzień trzeci, śniadanie (P+W)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz