środa, 5 stycznia 2011

Biała kiełbasa Dukanowa

Faza I, dzień trzeci - obiad

Biała kiełbasa + twarożek czosnkowy (twaróg 0% + jogurt naturalny + posiekany czosnek)

Biała kiełbasa Dukanowa

75 dkg piersi kurczaka
75 dkg piersi indyka
15 g peklosoli
5 g soli morskiej
5 małych ząbków czosnku

Przyprawy (ilość wg uznania):
kminek
słodka papryka w płatkach
czarny mielony pieprz
majeranek

Do parzenia:
liść laurowy
ziele angielskie

Mięso zmielić maszynką z sitkiem o dużych oczkach, wymieszać z peklosolą oraz solą morską. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce (najlepiej w glinianym naczyniu) na dobę. Dodać przyprawy oraz posiekany czosnek. Wymieszać, odstawić na godzinę. Masą nadziewać jelita naturalne. Kiełbasę włożyć do wody (z liściem i zielem) o temp. 40 stopni, podgrzać ją do 75 stopni i parzyć kiełbasę przez 20 minut. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz