piątek, 21 stycznia 2011

Galaretka drobiowa

Faza II, dzień czwarty, kolacja (P+W)

Galaretka:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
25 dkg piersi z indyka
1 mała marchewka
1 liść laurowy
5 kulek ziela angielskiego
1 kostka rosołowa drobiowa (Winiary "Kostka do smaku")
2 łyżki jabłkowego octu winnego
szczypta czarnego mielonego pieprzu
1 opakowanie żelatyny (na 1,5 l wody)
1 ugotowane na twardo jajko

Mięso, marchewkę, liścia i ziele wkładamy do zimnej wody. Gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Wywar przecedzamy, odlewamy z niego 1,5 l. Rozpuszczamy w nim kostkę rosołową i żelatynę. Dodajemy ocet i pieprz. W miseczkach układamy plasterki jajka i marchewki oraz posiekane mięso. Zalewamy wywarem z żelatyną i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz