środa, 19 stycznia 2011

Galaretka z kurczaka 1

Faza II, dzień drugi, śniadanie (P+W)

Galaretka z kurczaka 1 (oczywiście Dukanowa):

2 udka kurczaka
1 mała marchewka
1 mała cebula
1 jajko
1 opakowanie żelatyny (takie na 1,5 l wody)
1 kostka rosołowa drobiowa (Winiary "Kostka do smaku")
2 łyżki jabłkowego octu winnego
czarny mielony pieprz
maggi
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego

Z udek zdjąć skórę, włożyć je wraz z marchewką, cebulą liściem i zielem do zimnej wody i gotować na minimalnym ogniu do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wywar przecedzić, odlać 1,5 litra, wrzucić do niego kostkę rosołową, wlać ocet, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać pieprz, maggi oraz żelatynę i dokładnie ją rozmieszać. Mięso oddzielone od kości drobno posiekać. Jajko ugotować na twardo i wraz z marchewką pokroić w plasterki. Do miseczek wkładać jajko, marchewkę i mięso. Zalać wywarem z żelatyną. Po ostygnięciu włożyć do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz