środa, 26 stycznia 2011

Galaretka z kurczaka 2

Faza II, dzień czwarty, kolacja (P)

Przepis:

1 udko z kurczaka
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 kostka rosołowa drobiowa "Winiary kostka do smaku"
1 duża szczypta suszonej natki pietruszki
1 duża szczypta czarnego mielonego pieprzu
2 płaskie łyżki żelatyny
2 łyżki ziołowego octu winnego
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1,5 l wody

Z udka zdjąć skórę. Mięso (udko i pierś), liścia i ziele zalać zimną wodą, gotować 30 minut, wyjąć pierś, a udko dogotować do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wywar przecedzić. Mięso z udka obrać i wraz z piersią drobno posiekać. Do wywaru dodać kostkę rosołową, natkę, pieprz, żelatynę i ocet. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Gorącym wywarem zalać mięso rozłożone do miseczek. Zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz