wtorek, 18 stycznia 2011

Zupa pomidorowa z drobiowymi klopsikami i brukselką

Faza II, dzień pierwszy,(P+W)

Zupa pomidorowa z drobiowymi klopsikami i brukselką:

1 pojedyncza pierś kurczaka
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
10 brukselek
250 ml płynnego koncentratu pomidorowego bez cukru (użyłam Pudliszek w kartoniku)
1/2 średniej marchewki
1/2 średniej pietruszki
1 jajko
1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1/4 łyżeczki maggi (użyłam Winiary)
szczypta czarnego mielonego pieprzu

Pierś ugotować z jarzynami, zielem i liściem laurowym. Wywar przecedzić. Dodać do niego brukselki, ugotować je do miękkości. Wlać koncentrat, zagotować, doprawić maggi i pieprzem. Jarzyny (oprócz brukselki) i pierś zmielić, dodać odrobinę pieprzu i jajko. Wyrobić masę. Formować z niej klopsiki, ugotować je na parze (są bardzo delikatne, należy uważać, aby się nie porozpadały). Podawać z zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz