środa, 19 stycznia 2011

Pizza Dukanowa

Faza II, dzień drugi, obiad (P+W)

Dukanowa pizza:

"Ciasto":

1/4 szklanki ciepłego mleka
8 g świeżych drożdży
2 łyżki otrąb owsianych
1 szczypta słodzika w proszku
1 jajko
1 szczypta przyprawy do pizzy

Dodatki i przyprawy (ilość wg uznania):

koncentrat pomidorowy bez cukru
szynka drobiowa
biała cebula
pieczarki
świeża czerwona papryka
ogórek kiszony
biały ser 0%
przyprawa do pizzy
oregano
czarny mielony pieprz

Drożdże rozkruszyć do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, dodać słodzik i zmielone otręby. Dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie pokroić dodatki. Do "zaczynu" wsypać przyprawę do pizzy, wbić jajko i wymieszać do połączenia składników. Ciasto ma wyjść średnio gęste (jeśli jest zbyt gęste - dodać mleka). Na suchą rozgrzaną teflonową patelnię (najlepiej do naleśników) wylać ciasto. Przysmażyć z jednej strony na ciemniejszy kolor, przewrócić (za pomocą talerza) i dosmażyć spód do pizzy. Zsunąć go na papier do pieczenia, posmarować koncentratem, obłożyć dodatkami i posypać przyprawami. Na górę pokruszyć ser. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i zapiekać przez 10 minut.

1 komentarz: