czwartek, 6 stycznia 2011

Pieczeń rzymska z jajkiem (Dukanowa)

Faza I, dzień czwarty - śniadanie

Pieczeń rzymska + chlebek Dukanowy + herbata

Przepis na Dukanową pieczeń rzymską

50 dkg piersi indyka
25 dkg piersi kurczaka
5 jajek
3 ząbki czosnku

Przyprawy (wg uznania):
czarny mielony pieprz
odrobina soli
kminek
słodka papryka (mielona lub w płatkach)

Mięso i czosnek drobno siekamy, dodajemy 2 surowe jajka i przyprawy. 3 jajka gotujemy na twardo. 1/2 masy mięsnej wykładamy do teflonowej lub silikonowej formy do pieczenia (małej keksówki), układamy na masie jajka lekko je dociskając przykrywamy pozostałą masą. Wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, podnosimy temperaturę do 170 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy 60 minut.

1 komentarz:

  1. witaj, trzymam kciuki :)
    p.s będę zaglądac, musicw

    OdpowiedzUsuń